Pregled ožilja

Bi radi vedeli, zakaj je pomembno meriti arterijsko življenjsko dobo? Vas skrbi za vaše zdravje in bi radi več naredili za vaše srce in ožilje?

Srčni infarkt in možganska kap največkrat nastopita nepričakovano in včasih terjata tudi mlade žrtve. Omenjeni srčno-žilni procesi so dolgotrajni, nastajajo počasi, spremembe so lahko neopazne, kljub temu, da se pojavljajo že prvi znaki ateroskleroze in poapnenja žil.

 

Kaj je arteriograf?

Arteriograf je medicinska naprava, ki opravlja meritev na nadlahti s pomočjo manšete tako, kot se uporablja pri napravi za merjenje krvnega tlaka, ki ga naprava samodejno napihne na vnaprej določene vrednosti, k napravi priključen osebni računalnik pa beleži ustrezne podatke. Za razliko od naprave za merjenje krvnega tlaka, pa nam arteriograf na zelo preprost način poda informacije o celotnem ožilju pacientov. S pomočjo avtomatične analize lahko bolezni srca in ožilja še pravočasno diagnosticiramo in nadaljnji razvoj le-teh preprečimo.

Temelj  merilne metode arteriografa je v tem, da prepozna vsebino informacij, ki nastanejo pri oscilometrijskem merjenju arterije nadlahti (brahialna arterija), ki ne veljajo le za arterijo nadlahti temveč za ves arterijski sistem, kar pa nam daje podatke o morebitnem poapnenju žil.

 

 

Komu je namenjena preiskava?

Preiskava je priporočena vsem osebam, saj se poapnenje žil lahko pojavi že v mladih letih. Še posebej pa tistim, ki:

 • živijo in delajo v stresnem okolju,
 • imajo preveliko telesno težo,
 • kadijo,
 • so sladkorni bolniki,
 • so ledvični bolniki
 • imajo visok krvni pritisk
 • imajo zvišan raven holesterola ali trigliceridov
 • imajo v družini osebe z visokim krvnim pritiskom, sladkorne bolnike ali srčne bolnike
 • imajo kakršne koli težave z boleznijo ožilja
 • nosečnicam
 • ženskam, ki so v fazi menopavze

Kaj in kako meri naprava?

Sama preiskava je podobna merjenju krvnega tlaka na nadlahti, vendar pa ne dobimo informacije samo o sistoličnem in diastoličnem pritisku. Razlika je v podrobnostih: na nadlaket pritrjena manšeta je sposobna meriti celotne krivulje pulznega valovanja, ki so tako rekoč enake spremembam pritiska v naši nadlahti. Te krivulje naprava pretvori v elektronske signale ter jih za tem računalniški program analizira.

Rezultat pokaže značilnosti:

 • majhnih žil in delovanje notranjih površin arterij,
 • tlačilne razlike žilnega odseka v bližini srca, neposredne obremenitve srca,
 • določi prožnost aorte in na podlagi tega, upoštevajoč povprečno vrednost srednjeevropske populacije, izračuna t.i. arterijsko življenjsko dobo.

 

S to metodo lahko pridobimo koristne informacije o delovanju celic v žilnih stenah, oziroma o prožnosti aorte. Čim bolj je aorta prožna, tem boljše je.

Praktično gledano, je približno 15-minutna preiskava podobna večkratnemu merjenju krvnega tlaka v ležečem položaju. V času merjenja se analizira kar nekaj parametrov, med katerimi so tudi pokazatelji delovanja malih in velikih arterij. Že v primeru nizkega krvnega pritiska se lahko soočimo s poapnenjem žil, oziroma se tudi pri zdravem krvnem tlaku lahko srečamo z nepravilnim delovanjem žil, zato je pomembnost te preiskave zelo velika. Bolezen se lahko razvije že v zgodnji mladosti, kadar se še počutimo zdrave. Posebna metoda merjenja z Arteriografom nam omogoči vpogled v delovanje žil, ne glede na starost pacienta.

Ali je preiskava boleča?

Arteriografija je popolnoma neinvazivna metoda, torej ne zahteva posega v človeško telo in je neboleča.

O rezultatih meritve prejmete natisnjen izvid. Ocena tveganja nas spodbudi k spremembam, ki vodijo k bolj zdravemu življenjskemu slogu. Če pa rezultati meritev pokažejo odstopanje od normalnih ravni, pa je pametno čimprej poiskati zdravnika. Veliko pozitivnih učinkov na srce in ožilje nudi hiperbarični kisikov tretma, več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

Testiranje ožilja s pomočjo Arteriografa je do sedaj najhitrejši način ugotavljanja poapnenja žil. Največja prednost naprave je v tem, da lahko še v fazi brez vidnih znakov ugotovi nepravilnosti v delovanju srca ali ožilja, ki jih s takojšnjim zdravljenjem lahko odpravimo in preprečimo njihov nadaljnji razvoj.