Stimuliranje telesa in izboljšanje psihofizičnega počutja.

 

Zmanjšuje bolečino
Lajša posledice stresa in čustvenih stisk
Dopolnilna rehabilitacija po poškodbah in operacijah
Lajša bolečine med nosečnostjo in poporodne težave

Bownova terapija

Terapija po Bownu postaja vse bolj priznana, saj je učinkovita v veliko primerih, kjer druge terapije niso uspešne, in se lahko zelo dobro dopolnjuje z drugimi načini medicinskega zdravljenja.  Po prvi izkušnji s terapijo so ljudje začudeni, da imajo lahko tako nežni dotiki in gibi tako močan odziv in da jim to lahko pomaga k boljšemu počutju. Z izvajanjem potez na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, sklepih in tetivah se sproži proces samouravnavanja in samozdravljenja.

Kako Bownova terapija deluje?

Raziskave kažejo, da Bownova terapija vpliva na avtonomno živčevje in ga uravnava. Napetost ali šibkost mišic povzroči upogib ali napetost hrbtenice. Gre za nežne poteze s pritiskom na mestih, ki so določena, s čimer se sproži proces samozdravljenja. Med izvajanjem potez, sledijo tudi časovni premori. Ti časovni premori so pomembni, saj telesu s tem omogočimo sprejem informacij. Običajno zadošča od tri do pet obiskov, je pa število obiskov odvisno od zapletenosti težav in od tega, ali so le te akutne ali kronične. Med dvema obiskoma naj mine vsaj pet dni. Pri nosečnicah so ti razmaki lahko krajši in sicer zaradi pojavljanja novih težav (slabost, bolečine v križu,..). 

Odzivi pri Bownovi terapiji

Utrujenost, žeja, več energije,  lahko tudi poslabšanje obstoječe težave ali glavobol, so lahko reakcije Bownove terapije, zato se je treba med tem časom ravnati po navodilih terapevta. Običajno takšno stanje ne traja dlje kot 24 ur. Možno je tudi večje izločanje odvečnih tekočin iz telesa (pogostejše uriniranje, znojenje, izločki iz nosu,...). Pomembna je hidracija telesa. Po terapiji se telesno in čustveno dobro počutimo. Telo je močnejše, manj boleče in bolj sproščeno.     

Še vedno prevladuje miselnost, da je za izboljšanje zdravja treba trpeti in čutiti bolečino. Pri tej terapiji pa je ravno nasprotno, saj je terapija prijetna in spročujoča. 

Za koga je primerna?

Po terapiji se ponovno spomnimo, kako zelo učinkovito je lahko naše telo. Po njej se telesno in čustveno dobro počutimo. Je blagodejna in varna, da jo lahko uporabimo pri vseh starostnih skupinah- od novorojenčkov do starejših ljudi ter pri športnikih in nosečnicah. 

Pri katerih težavah je učinkovita:

Zmanjševanju bolečin v sklepih in hrbtenici, degenerativnih spremembah, kot dopolnilna rehabilitacija po poškodbah in operacijah, bolečinah zaradi skolioze, športnih poškodbah (zvini, pretegi), hormonskem neravnovesju, splošni sprostitvi, alergijah migrenah, odpravljanju posledic stresa, išijasu, prekomerni mišični napetosti (preventiva in splošna sprostitev), težavah z dojkami ( limfni zastoj, ciste, boleče dojke, problemi z dojenjem), menstrualnih motnjah in bolečinah (PMS), neplodnosti, nosečnosti ter detoksifikaciji in razstrupljanju, motnjah v dihalnem in prebavnem reprodukcijskem in hormonskem sistemu (kot komplementarna metoda), dojenčkih (kolike,simptomi cerebralne paralize, razvojne motnje).

Naši članki in novice

Zdravje. Odnosi. Znanost. Kvantna fizika.