S spanjem do dobrega počutja

Ni naključje, da je poletje najbolj brezskrbno in veselo v celem letu. Pravzaprav izpostavljenost sončni svetlobi prinaša obilne koristi. Izboljša se razpoloženje, zmanjšuje se stres in boljši tudi odziv endokrinega sistema, ki uravnava hormonske in biološke ritme. Pozitivno vpliva na gibljivost sklepov, metabolizem in uravnava ritem spanja in budnosti ter tako vpliva na kakovost spanja.

Svetloba vpliva na cirkadiani ritem , ki je naša notranja ura, ki uravnava cikel spanja in budnosti. Biološka ura, ki jo najdemo v možganih, uporablja svetlobo in temo kot indikatorja dneva in noči. Ob prisotnosti svetlobe sporoča telesu, da je dan in da mora ostati buden ter proizvajati hormon serotonin. Ko je temno, ura opozori, da je čas za spanje, serotonin spremeni v melatonin, kar olajša globok spanec.

Zakaj ne spimo dobro?

Spanje je bistvenega pomena za celotno presnovo človeka. Ure počitka so bistvenega pomena za kakovostno življenje in ohranjanje zdravja telesa. Ustrezno število ur spanja je dobro za telo in duha, vpliva na produktivnost, razpoloženje in sposobnost odločanja.

Vendar pa obstajajo dejavniki, ki lahko spremenijo izločanje našega melatonina, kar vpliva na kakovost, količino in zlasti na cirkadiano porazdelitev našega spanja.
Med temi dejavniki se pojavljajo predvsem nizkofrekvenčni elektromagnetni valovi (50/60 Hz), ki lahko povzročijo motnje v samih možganih in spanju. Zmanjša se proizvodnja melatonina, ki je eden najmočnejših antikarcinogenov, ki jih proizvaja naše telo.

Poleti nastanejo dodatni pogoji, ki ovirajo našo biološko uro. Pravzaprav je v poletnih mesecih težje dobro spati zaradi daljšanja dneva, vročine in sprememb v dnevni rutini.
Ko vzide sonce, se izločanje melatonina ustavi, da se telo lahko pripravi na dan. Ob daljšem dnevnem času poleti je čas izločanja melatonina krajši kot pozimi. To je eden od razlogov, da se poleti pogosto zbudite prej in spite malo manj.

Visoke temperature in nespečnost

Visoke temperature v kombinaciji z daljšim dnevnim časom imajo lahko pomembno vlogo pri motnjah spanja. Ko nam je vroče, se pravzaprav težje sprostimo. Ker smo prepričani, da je vročina nevarnost, pred katero se je treba braniti, naše telo ostane bolj budno in spi manj trdno. Nasprotno, ko se telesna temperatura zniža, se telo počuti varno in se prepusti globljemu spancu.

Z daljšimi dnevi gredo ljudje na splošno več ven zvečer in porabijo več časa za druženje. Jedo in pijejo pozneje kot običajno. Zaužije se več alkohola, ki je sovražnik dobrega počitka.
Posledično se število ur spanja zmanjša, nočna prebujanja pa postanejo pogostejša. Poleg tega se morate poleti spopasti tudi s komarji in mestnim hrupom, ki ste mu izpostavljeni pri odprtih oknih.
Samoumevno je, da se brez dobrega počitka normalne fiziološke aktivnosti našega telesa spremenijo, kar negativno vpliva na naše psihofizično počutje in kakovost našega življenja.
Na srečo obstaja več načinov za boljši spanec poleti in vse leto. Najprej je bolje uravnotežiti biološke ritme z naravnimi metodami in naša nanotehnološka naprava Taopatch® je najboljša tehnika za doseganje tega rezultata.

S Taopatch® tehnologijo do boljšega spanja

Pri tisočih bolnikih smo videli, kako nošenje Taopatch® izboljša njihov spanec. Naša medicinska naprava oddaja terapevtske svetlobne valovne dolžine, ki ponovno vzpostavijo pravilno komunikacijo med centralnim živčnim sistemom in perifernimi receptorji. Izboljša tudi celično komunikacijo, spodbuja boljšo presnovo.

S postavitvijo Taopatch® na najbolj pomirjujoče žariščne točke telesa pomaga ljudem z nespečnostjo, da se bolje spočijejo. Njegova učinkovitost je odvisna tudi od navad, ki jih je treba sprejeti, da se naučimo uravnavati svoj spanec.

Kaj lahko naredimo za dober spanec?

Poleti, ko je kakovost spanca pogosto slabša kot preostali del leta, bi morali zvečer:

– pri večerji zaužijte lahek obrok, bogat z zelenjavo in sadjem, da ne obtežite želodca in ne povečate telesne toplote tik pred spanjem. Idealen čas za večerjo bi bil okoli 19. ure, izogibajte se uživanju beljakovin, sladkorjev, kofeina in žganih pijač );

– vzdržujte točno določeno rutino (odhod v posteljo in vstajanje ob istem času, kot je le mogoče. Krepčilni dremeži čez dan ali močni dremeži naj ne bodo daljši od 25 minut, sicer začne telo proizvajati spalne hormone, ki motijo dan);

– zvečer ugasnite luči in se izogibajte izpostavljanju modri svetlobi računalnikov in mobilnih telefonov (slednji prevara možgane, da je ura poldne, in odlaša s spanjem);

– izogibajte se intenzivnim dražljajem (šport ali intenzivna fizična aktivnost ali bivanje v barih in diskotekah spremeni izločanje našega melatonina);

– sprostite se s prijetnimi rituali (kot je mlačna prha za znižanje telesne temperature, branje knjige ali katera koli mirna dejavnost, ki pomaga možganom, da se odklopijo od dnevnih misli);

Še nekaj preprostih načinov kako boljše spati

– ustvarite pravo ravnovesje med svetlobo in temo (popolnoma temna soba lahko prispeva k bolj mirnemu spancu, hkrati pa prepuščanje jutranje svetlobe pomaga biološki uri razumeti, da prihaja dan in pripravi telo na prebujanje) ;

– izogibajte se spati, na način da ste premalo oblečeni (zgodaj zjutraj temperatura pade in naše telo lahko zebe in povzroči prebujanje);

– ne zakrivajte se preveč (priporočljivo je, da nosite lahke pižame in po možnosti bombažne, ki prepuščajo prezračevanje kože ter uporabite satenaste ali bambusove rjuhe in prevleke za blazine);

– spati z rokami in nogami narazen (pomaga pri odvajanju odvečne toplote);

– spati v hladnem prostoru (morda bi bilo koristno, da klimatsko napravo nastavite na način “vlaženje”, da dosežete idealno temperaturo za prostor, v katerem boste spali, ki mora biti med 18 ° in 20 ° C);

– zaščitite se pred insekti z naravnimi repelenti ali fizičnimi ovirami;

– preizkusite dihalno tehniko 4-7-8 (4 sekunde vdih, 7 zadrževanje diha in 8 izdih, na ta način se aktivira parasimpatično živčevje, ki bolje pripravi telo na spanje).

Skrivnost dobrega spanca poleti in vse leto je v bistvu v pravilnem življenjskem slogu in ohranjanju zdravih navad. Sama praksa biohackinga je sestavljena iz sprejemanja strategij, ki nato postanejo rutina. Več o tem kaj biohacking je si preberite na Biohacking-optimizacija telesa in dobrega počutja
Dodajanje Taopatch® tem strategijam lahko samo poveča in izboljša vaše zdravje. Če želite izvedeti več in preizkusiti naše naprave, kliknite tukaj: Taopatch®. Več znanstvenih raziskav o Taopatch si lahko preberete tukaj.

Lep počitek!