Taopatch® je ena najučinkovitejših tehnik za izboljšanje kakovosti življenja.

Biohacking je izraz, ki se pogosto uporablja tudi v sodobnem svetu, a ga mnogi, ko ga slišijo prvič, povezujejo z nezakonitim dejanjem. Pravzaprav večina ljudi misli, da vse, kar je povezano z “vdiranjem”, namiguje na mlade “piflarje”, ki se ukvarjajo s vdiranjem v računalniške operacijske sisteme.

Pravzaprav ima v kombinaciji z bio beseda hekanje pozitivno konotacijo, saj opisuje vrsto posegov, katerih cilj je optimizirati dobro počutje in zdravje ter premagati meje, za katere ste mislili, da bi jih lahko imeli. To so znanstvene metode in strategije, ki lahko izboljšajo delovanje naših celic, naših možganov in naš metabolizem ter tako preprečijo bolezni.
Če že nosite naš medicinski pripomoček Taopatch®, že opravljate biohakiranje, ker izboljšujete svojo biološko učinkovitost brez kemije. Naša »Naprava za izboljšanje nadgradnje in funkcionalnosti človeka« ali naprava za človekovo izboljšanje pravzaprav izboljša izhod in vnos naše biološke programske opreme z valovnimi dolžinami terapevtske svetlobe.
Da bi se poglobili v druge tehnike biohakiranja, moramo najprej upoštevati, da na naše telo enako vplivajo naši geni in okolje.

Okolje igra pomembno vlogo v našem telesu. Razume se kot kraj, kjer živimo, pa tudi način življenja, ki vključuje dejavnike, kot so naše navade, naša izbira hrane, naša drža in raven stresa.

Okolje pogojuje izražanje genov, spodbuja ali ovira razvoj nekaterih bolezni, tudi če imajo te genetsko determinanto (Determinanta je preslikava, ki kvadratni matriki priredi število). Številne majhne genetske okvare, povezane z najpogostejšimi presnovnimi boleznimi, je mogoče nadomestiti s strategijami življenjskega sloga. Spremembe naših navad lahko torej opredelimo kot strategije biohakiranja, torej metode, ki lahko spremenijo operacijski sistem človek-stroj.

Spreminjanje vaših dnevnih navad pomaga preoblikovati vaš metabolizem. Kot je rekel nemški filozof Ludwig Feuerbach; »Mi smo tisto, kar jemo« in zdravje se gradi na mizi – pravilna in raznolika prehrana je najpomembnejši način za ohranjanje zdravja.

Prehrana je pravzaprav bistvena za mikrobioto, populacijo mikroorganizmov (bakterij, gliv, protozojev in virusov), ki živijo v našem telesu: na koži, v dihalih in sečilih, v urogenitalnem traktu, predvsem pa v prebavnem sistemu. Ti mikroorganizmi so odvisni od tega, kaj jemo, količine vode, ki jo pijemo, dodatkov in zdravil, ki jih jemljemo.
Mikrobiom označuje celotno genetsko dediščino, ki jo ima mikrobiota, torej gene, ki jih je slednja sposobna izraziti. Molekule, ki jih proizvaja mikrobiota, imajo sposobnost modulacije izražanja nekaterih človeških genov. Hrana deluje na mikrobiom, mikrobiom pa vzdržuje ravnovesje, ki ne dovoli, da bi se patologije kadar koli aktivirale.

Naše črevesje je polno biotske raznovrstnosti, vsak od nas ima več bakterij kot celic. Naše telo lahko obravnavamo kot planet, sestavljen iz flore in favne. In tako kot Zemlja, je naše telo planet, ki ga je treba rešiti. Za zaščito in skrb za mikrobiom je potrebna pravilna prehrana, bogata s topnimi in netopnimi rastlinskimi vlakni.
Topne vlaknine najdemo v fižolu, čičeriki, ovsu, grahu, fižolu, volčjem bobu, ječmenu, jabolkih in citrusih. Zmanjšajo sposobnost telesa, da absorbira lipide; pomagajo zniževati raven holesterola in sladkorja v krvi; lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca in povečajo število »zdravih« črevesnih bakterij, ki zmanjšujejo vnetja in pomagajo pri boljši prebavi.
Pomembne količine netopnih vlaknin najdemo v fižolu, oreščkih, pšeničnih otrobih, polnozrnati moki, cvetači, zelenem fižolu, korenju in jagodičevju. Pomagajo telesu bolje predelati odpadke; izboljšati zdravje črevesja; preprečujejo zaprtje in zmanjšujejo tveganje za kolorektalne bolezni.
Vnos teh vlaken izboljša delovanje flore in favne. Poleg tega je več študij pokazalo, da populacije z visoko vsebnostjo vlaknin ščitijo več pred boleznimi in rakom.
Kot smo videli, spreminjanje navad pomeni prevzemanje novih, pa tudi odpravljanje starih in škodljivih, zlasti tistih, ki ubijajo naš mikrobiom. Zato se moramo izogibati:

• Porabe klorirane vode (voda iz pipe, ker vsebuje bakterije)
• Prekomerna uporaba antibiotikov (prave “jedrske bombe” za mikrobiom)
• Jemanje zaviralcev protonske črpalke (najdemo jih v številnih zdravilih)
• Protivnetna zdravila
• metformin
• statini
• kajenju

Seveda je hidracija še ena dobra navada za biohakiranje našega telesa. Ocenjuje se, da je vzrok za 70 % bolezni dehidracija. Pitje 30 ml vode (sobne temperature) na kg telesne teže na dan pomaga pri uravnavanju črevesja in spodbuja presnovo. Prav tako spodbuja praznjenje želodca in v jetrih vpliva na povečanje pretoka žolča in žolčnih kislin, kar olajša prebavo in zlasti asimilacijo maščobnih kislin. Ne samo to, pitna voda pomaga odstraniti odpadne snovi, kot so odpadki in toksini.
Ne pozabite na globoko dihanje, s 5-minutnim vdihom in 5-minutnim izdihom, je učinkovita tehnika za upočasnitev srčnega utripa, znižanje ali stabilizacijo tlaka, s čimer zmanjšate stres in povečate psiho-fizično počutje.

Nenazadnje je gibanje. Telesna aktivnost izboljšuje telesno pripravljenost in omogoča srčno-žilnemu sistemu, da v telo prinese večjo količino kisika, spodbuja krepitev nekaterih mišic in s tem diafragme, ki ima pomembno vlogo pri dihanju. Šport pomaga preprečevati presnovne, srčno-žilne in neoplastične bolezni ter osteoartritis.

Kot vidite, se prvi korak k zdravju in preventivi začne z majhnimi prilagoditvami v našem vsakdanjem življenju. Smo to, kar jemo, ampak tudi to, kar se odločimo biti.