Vsako jutro sem si zastavila cilj meditirati vsaj 10 minut. Vedno se počutim bolje, ko to počnem, in pomaga mi, da jutro začnem s pravim pomenom posvečenim samo sebi. Včasih se mi zgodi, da kakšno jutro vzamem telefon in začnem brskati po družbenih medijih. Preden sem se zavedala tega, je čas za mojo meditacijo hitro pošel in sem bila primorana meditacijo preskočiti.

Zveni znano?

Prepričana sem, da nisem edina, ki sem padla v past nespametnega brskanja po družbenih omrežjih in prav ta zasvojenost lahko povzroči slabe razvade in navade.

Socialna omrežja imajo res veliko koristi. To je odličen način za ohranjanje stika s prijatelji, poleg tega pa je tudi odličen kraj za rast vašega podjetja in blagovne znamke. Ni dvoma, da imajo veliko pozitivnih značilnosti, vendar imajo tudi temno plat in vedno več raziskav kaže na povezanost med uporabo družbenih medijev ter depresijo in tesnobo.

Ker so družbena omrežja tako velik del našega življenja, je pomembno, da začnemo razmišljati o načinih, kako jih zavestno uporabljati, in se bolj zavedati, kakšna čustva vzbujajo.

Ali vas socialna omrežja odvračajo od tega, da bi bili oseba, ki želite biti? Ali se z njihovo uporabo počutite slabo pri sebi? Se vam zdi, da začnete primerjati sebe ali svoje življenje z drugimi? Se počutite ljubosumni ali frustrirani, ko vidite ali slišite določene stvari? Ali nenehno čutite potrebo, da bi bili v koraku z drugimi?

Če si zastavite ta vprašanja na resničen in pošten način in s tem, ko se zavedate svojih čustev, lahko začnete prepoznavati, kakšen vpliv imajo družbena omrežja na vaše življenje.

Zame je moj nov cilj, da zjutraj najprej ne pogledam družbenih omrežij in to mi vsekakor pomaga, da ostanem na tekočem s tistim, kar pravzaprav želim početi, preden začnem svoj dan, ena od teh stvari je tudi meditacija.

Če menite, da so vas družbena omrežja začela prestavljati iz mesta višje zavesti, je tukaj nekaj kratkih nasvetov za pomoč:

-Pred uporabo katerega koli od svojih družabnih računov določite namen uporabe le tega. In pa ali uporabljate socialna omrežja, da bi se odvrnili od sebe ali se povezali?
-Ne spremljajte ljudi ali organizacij, ki vzbujajo čustva, ki temeljijo na strahu.
Pri uporabi družbenih omrežij v kolikor opazite kakršno koli negativno objavo preusmerite pozornost na kaj drugega.
-Osredotočite se na pozitivne vidike družbenih omrežij, kot je uporaba le-teh za povezovanje s prijatelji in družino ter za promocijo ali delitev svojih idej in zgodb.
-Dajte v skupno rabo samo vsebino, ki izraža resnično vas, in ne le za odobritev ali “všečke”.
-Čim bolj razširite ljubezen in poskušajte ne soditi o drugih na podlagi njihovih družbenih objav.
-Vaša vrednost se ne meri v tem, koliko klikov ali všečkov dobite. Ne meri se v tem, koliko lepih selfijev lahko posnamete ali kako super je videti vaš vikend.
-Vaša resnična vrednost se lahko izmeri le od znotraj. Vaša resnična vrednost nima nobene zveze z drugimi ljudmi, ima le opravka s tem, kako se vi počutite v sebi.

Če vam je všeč ali ne, socialna omrežja so tu in vedno več jih bo. Seveda vam ni treba, da so del vašega življenja, toda če se odločite za uporabo le teh, poskusite k temu pristopiti premišljeno in zavestno, naj bodo nekaj, kar bogati vaše življenje in ne nekaj, kar vam odvzame vaše potrebe, želje in tisto kar resnično ste.