Kako jih opredelimo

Anaerobna infekcija ali infekcija z bakterijami (imenovanimi anaerobi), so bakterije, ki se ne morejo razvijati in rasti v prisotnosti kisika. Anaerobne bakterije lahko okužijo globoke rane in globoka tkiva notranjih organov, kjer je prisotnost kisika majhna. Te okužbe so znane, da uničujejo tkiva in imajo neprijeten gnojni vonj.

Opis, vloga in simptomi

Anaerobno pomeni »življenje brez zraka«. Anaerobne bakterije se razvijajo v predelih telesa, kjer kisika primanjkuje ali pa ga skoraj ni. Takšna mesta so naša usta, prebavni trakt, koža, vaginalni predel. Splošno znane bolezni, ki vključujejo anaerobne bakterije, so gangrena, tetanus, botulizem (bolezen kot posledica zastrupitve s konzervirano hrano) in skoraj vse zobne okužbe. Anaerobne bakterije lahko povzročijo okužbo že pri najmanjši poškodbi (kot so koža, dlesni ali stene črevesja), največkrat zaradi kirurgije, poškodb ali bolezni. Običajno imunski sistem te bakterije uniči, včasih pa se bakterije samo še množijo in povzročajo okužbo. Nizka prisotnost kisika lahko pogojuje posledicam obolenja ožilja, šoka, poškodb in operacij.

Anaerobne bakterije lahko povzročijo okužbe praktično kjerkoli v telesu. Na primer:

Usta, glava in vrat. Okužbe se lahko pojavijo v koreninskih kanalih zob, dlesni (gingivitis), čeljusti, operacijski odstranitvi mandljev, grla, sinusov in ušes. Simptomi: zobobol, otekle in krvaveče dlesni, slab zadah in bolečine; izredno vneto grlo, slab okus v ustih, zvišana telesna temperatura in občutek zadušitve.
Pljuča. Anaerobne bakterije lahko povzročijo pljučnico, pljučni absces, gnojno vnetje sluznice pljuč (empiem), bronhiektazija (kronična dilatacija bronhusov, ob okužbi spremlja kašelj). Simptomi: bolečine v prsih, kašelj, težko dihanje, mrzlica, izpljunek slabega vonja in hujšanje.
Anaerobne okužbe v trebuhu vključujejo vnetje s hudo bolečino, mišičnim defansom, vročino, prenehanjem peristaltike in bruhanjem ter okužbo slepiča. Simptomi: bolečina, povišana telesna temperatura, odvajanje gnoja iz rane po operaciji.
Ženski genitalni trakt. Anaerobne bakterije lahko povzročijo različne medenične abscese: medenična vnetna bolezen, vnetje maternične sluznice (endometritisa), okužbe zaradi splava, rojstva otroka in drugih operacij. Simptomi: izcedek iz maternice z neprijetnim gnojnim vonjem ali krvi, splošne ali lokalizirane bolečine, vročina, mrzlica.
Kože in mehkih tkiv. Anaerobne bakterije so pogosti vzroki diabetičnih razjed na koži, glivic, gangrene; okužbe zaradi ureznin na koži in tkivih (vnetje fascije) in raznih ugrizov ter pikov. Simptomi: okužene rane so rdeče, boleče, otekle in lahko prisotnim gnojnim izcedkom. Hude okužbe kože lahko povzročijo obsežno uničevanje tkiva (nekroza).
Centralni živčni sistem. Anaerobne bakterije lahko povzročijo poškodbe možganov in hrbtenjače.
Krvni obtok. Anaerobne bakterije najdemo tudi v krvnem obtoku bolnikov. Simptomi: vdor anaerobnih bakterij v krvni obtok povzroča visoko telesno temperaturo, mrzlico in splošno slabo počutje, kar je lahko usodno.
Kaj lahko storimo …

Naše telo in organizem delujeta pravilno in optimalno, če le omogočimo prave pogoje za bivanje, delovanje, prehrano, gibanje, spanje, obvladovanje čustev in stresa … Ljudje smo po naravi neučakana čustvena bitja, ki želimo imeti takojšnje rezultate. Ne znamo se ustaviti in umiriti. Človek ni stroj. Ko organizem napade virozno stanje (gripa, prehlad …) je potrebno približno pet do sedem dni časa, da smo vsaj približno v normalnem zdravstvenem stanju. Ker smo v predhodnem obdobju telo preobremenili tako ali drugače, smo se bili sedaj prisiljeni ustaviti in se umiriti, da se našemu organizmu povrne stabilnost in moč. V omenjenih primerih tudi vsak pomisli na zdravnika ali obisk lekarne za lajšanje simptomov.