Kadar so bolečine v hrbtnem predelu zelo hude, se večina izmed nas odloči za obisk pri zdravniku. Vendar zdravniki v več kot 90 odstotkih primerov ne najdejo jasnega vzroka za bolečine, saj pogosto ne upoštevajo dinamičnih procesov, kot so presnovni procesi in neopazna zahrbtna vnetja. Strokovnjaki trdijo, da več kot 80 % bolečin v hrbtu nastane kot posledica vzrokov, povezanih z mišicami.

Za človekovo gibanje so potrebne kosti, sklepi in mišice. Kosti dajejo telesu oporo, sklepi med seboj povezujejo kosti, mehke in prožne mišice, ki prekrivajo kosti, pa omogočajo gibanje. Glavni podpornik telesa je hrbtenica, ki na vrhu nosi glavo, na spodnjem delu pa je povezana s kostnim obročem, imenovanim medenica, ter povezuje ledveno hrbtenico s stegnenicama. V tem križnem predelu je zelo pomembno, da imajo mišice pravo napetost pri uravnoteženosti, kar omogoča pravilno delovanje notranjih organov in žlez.

Vzrok za večina težav s križem so motnje, povezane z velikima ledvenima mišicama (iliopsoas) in ishiadičnim živcem. Kopičenje strupenih snovi in napetosti v trebuhu pritiskajo na živce, mišice in kite, ki se razraščajo iz hrbtenice. Vse to poslabša sporazumevanje med živci. Telo ne zazna napetosti v mišicah, ki jih zato ne doseže sporočilo o prenehanju krčenja. Da bi povrnili živcem njihovo nalogo nadziranja mišic, moramo sprostiti pritisk.

Velika ledvena mišica se razteza od dvanajstega prsnega do petega ledvenega vretenca, se spušča skozi medenico in vpenja na stegnenico. Tvori del zunanje trebušne stene in pomaga podpirati organe v trebuhu. Deluje tudi kot stegenska upogibalka.

Neravnovesje napetosti v levi in desni veliki ledveni mišici bi iznakazilo pravilno lego hrbtenice, zaradi česar bi se le-ta ukrivila, boki pa ne bi bili več vodoravno poravnani. Ena noga bi bila krajša od druge in nastopile bi težave z ishiadičnem živcem. Ko se v trebuhu naberejo še strupi in pritisk, prizadenejo ledveni pletež in ustvarijo kronično napetost v križu. To oslabi veliko ledveno mišico, ki se zakrči. V kroničnih primerih postane atrofična (zmanjšanje mišične mase). Takšno stanje izzove preobremenitev mišic v križu, ki skušajo ohraniti vzravnano držo telesa. Prav zato je zelo pomembno, da sprostimo, podaljšamo in uravnotežimo obe veliki ledveni mišici.

Ledvena mišica je ena izmed glavnih in najpomembnejših mišic ter edina, ki povezuje noge s hrbtenico.

Zaradi sodobnega načina življenja, sedenja, oblačenja, obuval, pride do izkrivljenja naše drže. Ta vseživljenjski kronični stres na ledveno mišico lahko povzroči številne težave, kot so kolki, bolečine v kolenu, prebavne težave in disfunkcionalno dihanje. To je tudi glavni razlog, zakaj ljudje trpijo zaradi kronične telesne bolečine.

Ledvena mišica je veliko več kot le mišica, ki se uporablja za strukturno stabilnost. Ta lahko tudi negativno vpliva na čustveno stanje, medsebojne odnose, splošno zadovoljstvo z življenjem, depresijo. Pravilno strukturno stabilnost lahko pripišemo zdravi ledveni mišici, ki omogoča neoviran energetski tok po vsem telesu, kar omogoča pravilno porazdelitev življenjske energije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja